Des del gener del 2024, des de la Coordinadora Obrim Fronteres i les entitats amb qui hem treballat, hem acompanyat més d’un centenar de persones que han afrontat problemes amb l’empadronament.
Amb motiu del Dia Internacional dels Drets humans, la Coordinadora Obrim Fronteres i les entitats i col·lectius que han format part del projecte padró desenvolupat en el marc de la convocatoria Tejiendo Derechos d’Oxfam i finançat per la Unió Europea, posem en marxa la campanya #TotesVeïnes.
El seu objectiu és destacar i reconèixer la importància de l’empadronament per als veïns i veïnes de Catalunya, sigui quin sigui el seu origen, la seva llengua o la seva situació d’habitatge. A més, posa en el focus la intersecció entre el padró i altres drets com l’habitatge, l’educació, la sanitat, el feminisme o l’antiracisme.
Després d’un any de treball s’han recollit testimonis d’algunes de les més de cent persones acompanyades en diferents municipis de Catalunya que exposen les traves que els han imposat els Ajuntaments a l’hora d’empadronar-se o en alguns tràmits relacionats amb el padró i les conseqüències. Aquests testimonis mostren com el padró no és un procés aïllat sinó que té implicacions directes en la vida de les persones i que tenen a veure amb els aspectes esmentats anteriorment.
#TotesVeïnes vol implicar als diferents col·lectius que lluiten pels drets de les persones i també a la societat civil per promoure la igualtat de drets i oportunitats entre els veïns i veïnes de les ciutats i els pobles. Per a fer-ho, inclou propostes d’acció en l’àmbit de l’empadronament, basades en les experiències d’acompanyament i denúncia del projecte sobre padró desenvolupat aquest any en almenys una desena de municipis (Ripoll, Vic, Vilanova i la Geltrú, Reus, Tarragona, Barcelona, Figueres, Mataró, Masnou i Manlleu).
La campanya es durà a terme a les xarxes socials – principalment instagram – de la Coordinadora i de les entitats i col·lectius que participen en el projecte entre el 10 i el 18 de desembre, dia internacional de les persones migrades, per assenyalar l’impacte de la negació del padró en les persones que viuen processos migratoris.
A més, el 19 de desembre a les 18 hores a la seu d’Oxfam Intermón a Barcelona tindrà lloc l’acte final del projecte padró en el qual exposarem les activitats realitzades i els resultats obtinguts i compartirem experiències entre alguns dels territoris que han participat al projecte.
No responses yet