Després de la feina conjunta desenvolupada des de la Coordinadora Obrim Fronteres amb entitats i col·lectius de diferents territoris, compartim 10 mesures per garantir l’empadronament de totes les veïnes i veïns residents al municipi, independentment de la seva situació administrativa o del lloc físic on viuen.
- Garantir l’empadronament de totes les persones que viuen al municipi en situacions d’exclusió social i residencial (categories ETHOS) mitjançant les opcions que facilita la normativa existent.
- Posar en marxa polítiques actives d’empadronament, facilitant la informació i l’accés al tràmit d’empadronament en les diferents situacions residencials a tota la ciutadania.
- Recordar als ajuntaments que compleixin amb els terminis establerts en la llei, d’un màxim de tres mesos, per donar resposta a les sol·licituds d’empadronament.
- Aturar l’obertura de processos de desnonament o d’expedients d’expulsió d’estrangeria derivats d’actes de comprovació de domicili per a l’empadronament.
- Promoure la bona administració i notificar les baixes padronals a les persones que viuen al municipi. A més, revisar els criteris per evitar que els canvis de domicili en el mateix municipi impliquin la baixa del padró.
- En la mateixa línia, exposar de forma clara i completa els motius de denegació de les sol.licituds d’empadronament per permetre que la presentació del recurs en temps i forma escaient.
- Implementar mesures per garantir la transparència i l’accés a la informació sobre la gestió del padró per part dels ajuntaments.
- Promoure espais de participació i diàleg amb les entitats socials, societat civil organitzada i espais de la ciutadania per identificar les dificultats en l’accés al padró i buscar vies de millora.
- Admetre documents emesos per entitats registrades al municipi com a proves de residència al municipi a l’hora de fer l’empadronament.
- Garantir l’accés a l’escolarització de les criatures i joves fins als 18 anys que viuen al municipi, així com als serveis de salut i de serveis socials independentment de la seva situació padronal.
En general, animar a les entitats, col·lectius i societat civil a reclamar els seus drets, fent ús de les eines i estratègies elaborades en el marc del projecte d’acompanyament i denúncia en l’empadronament i a seguir treballant en xarxa.
Podeu consultar les eines de suport i denúncia a coordinadoraobrimfronteres.org/padro
El projecte d’acompanyament i denúncia per garantir l’accés al padró s’ha dut a terme a través de la convocatoria Tejiendo Derechos (WakeUpRights) finançat per la Unió Europea i Oxfam Intermón en el marc del Programa Ciudadanía, Igualdad, Derechos y Valores (CERV) de la UE.
No responses yet