Un cop més, malgrat els intents de col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), la convocatòria anticipada ACOL 2025 exclou les entitats sense personal contractat en plantilla prèvia. Ja el 2022, al voltant de 70 organitzacions, col·lectius i entitats vam denunciar l’intent d’eliminar de la convocatòria a aquestes entitats mal anomenades “petites”. 

Després de la pressió realitzada, el SOC va reconèixer que “hi ha entitats amb menys de tres persones contractades que tenen experiència en el desenvolupament de la línia ACOL, que han demostrat la seva capacitat per dur a terme el projecte en convocatòries anteriors i disposen de recursos humans per vies alternatives a la contractació, com per exemple xarxes, voluntariat, col·laboracions de persones autònomes, entre altres” i va eliminar aquest requisit de la convocatòria 2023. 

Per a sorpresa nostra, a la convocatòria anticipada 2025 el SOC torna a sol·licitar que les entitats beneficiàries tinguin, com a mínim, una persona contractada “durant els darrers 12 mesos”. Aquesta condició s’ha de complir, segons el SOC, inclòs per a les agrupades, una figura creada suposadament per a permetre que entitats sense personal en plantilla es presentin a la convocatòria ACOL de forma conjunta amb entitats amb treballadores prèvies.

Durant aquest any, diverses entitats hem mantingut trobades amb la direcció del SOC i de Polítiques Actives d’Ocupació, on van manifestar compartir els criteris exposats des de les entitats i es van comprometre a revisar els criteris de les entitats beneficiàries i de l’acompanyament que l’equip tècnic de la convocatòria ACOL mantenia inamovible. No obstant això, la resposta finalment ha estat que el fiançador europeu imposa aquest requisit (mateix argument que el 2022), i que la llei de subvencions fa que el mateix criteri s’apliqui per a totes les entitats que formen part de les agrupades. Malgrat això, seguint les demandes del finançador, ja s’ha modificat la naturalesa de la subvenció amb la presentació d’un projecte ocupacional per a justificar l’ACOL com a una iniciativa d’inserció laboral. Així, la capacitat de les entitats i col·lectius per a implementar el projecte mencionat hauria de ser valorada en la presentació d’aquest.

Recordem que el programa ACOL va néixer el 2018 gràcies a la pressió, treball i la lluita de col·lectius de persones migrants i racialitzades i col·lectius antiracistes de Catalunya. Això suposava una gran oportunitat de regularització administrativa i inserció laboral per als centenars de persones vinculades amb entitats i col·lectius de base comunitària, arrelats al territori i que treballen tot l’any per a acompanyar a les persones migrades que arriben a Catalunya. Entitats que, any rere any, demostren una gran responsabilitat i implicació amb la convocatòria ACOL, sigui preparant a possibles candidates, fent-ne difusió, formació i acompanyant a altres entitats, sigui en la gestió econòmica, administrativa o d’acompanyament de la mateixa convocatòria. 

Són precisament les entitats de barri, col·lectius de persones migrades i antiracistes, organitzacions de base comunitària les que s’ocupen dia a dia de donar suport a la inserció laboral de les persones que acompanyen. Són les que treballen sobre el terreny, des de la proximitat i el coneixement, les que tenen la flexibilitat i l’adaptabilitat per a realitzar projectes ocupacionals per a persones que difícilment podrien regularitzar-se i trobar feina per altres vies. De fet, això és el que hem aplaudit del programa ACOL, que possibilita que entitats de l’economia social i solidària així com les de base comunitària puguin enriquir la seva acció i la seva mirada amb la inclusió de persones migrades. 

Mentre des de les institucions es considera que les entitats “petites”, sense estructura professionalitzada, no són aptes per a realitzar projectes d’ocupació, alhora se’ns convida com a “parts interessades” (stakeholders) en projectes europeus per a proposar millores en la convocatòria ACOL.

Estem cansades que se’ns busqui pel nostre coneixement i experiència, i que al seu torn, aquests no siguin vàlids (segons les administracions) per a gestionar projectes d’ocupació, quan ens passem l’any acompanyant a persones en tots els àmbits de la vida (fins i tot en l’ocupació) i gestionant projectes i subvencions de tota índole (europeus, autonòmics o estatals i fins i tot de cooperació internacional).

Tenint en compte que el procés i els requisits per a presentar-se a la convocatòria ACOL són cada vegada més complexos i que ja tenim constància d’entitats o ajuntaments que preveuen renunciar a aquesta oportunitat, instem l’equip tècnic de la convocatòria ACOL, a la direcció de Polítiques Actives d’Ocupació, a la direcció del SOC i al nou conseller d’Empresa i Treball a revisar els criteris d’accés per a no discriminar les entitats sense personal contractat (però amb moltes persones treballadores, preparades, amb experiència i dedicació).

Reclamem:

  1. Mantenir la fórmula d’entitats agrupades, sempre que es pugui incloure a col·lectius i entitats registrades sense persones treballadores en plantilla prèvia. Valorar la capacitat de les entitats i col·lectius pel projecte ocupacional i no per la configuració de la seva plantilla preexistent.
  2. Flexibilitzar el repartiment i distribució de l’acompanyament en la fórmula d’agrupades perquè sigui cada grup d’entitats qui decideixi quina entitat realitzarà l’acompanyament. Permetre que les entitats que formen part de l’agrupació organitzin en el seu projecte ocupacional el repartiment de l’acompanyament, distingint entre l’acompanyament administratiu i l’acompanyament personal, formatiu, professional, etc. i la distribució del pressupost assignat a aquest acompanyament.
  3. Eliminar el requisit de disposar d’un títol universitari per a realitzar l’acompanyament. Valorar la capacitat de la persona/persones proposades per a l’acompanyament o de l’entitat per a realitzar aquest acompanyament a través del mateix projecte ocupacional que es presenta a la convocatòria. En algunes de les entitats i col·lectius de persones migrants hi ha persones capacitades i amb titulació que no necessàriament és de grau o en el sector social. A més, la violència que exerceix Estrangeria impedeix que moltes persones amb titulació universitària obtinguda als seus països d’origen puguin homologar-la.
  4. Per a la creació de programes com ACOL i la millora de la delineació de les polítiques d’ocupació i d’inclusió, comptar amb els col·lectius de persones migrants i racialitzades de Catalunya que gestionem les nostres pròpies necessitats i amb entitats i col·lectius antiracistes que acompanyem durant tot l’any i des d’una perspectiva comunitària la inclusió sociolaboral i els processos vitals de les persones migrants, amb especial èmfasi de les quals estan en vies de regularització.
  5. Mantenir una comunicació transparent amb les entitats abans, durant i després de la convocatòria, evitant proporcionar informació incompleta o poc clara en les diferents sessions de presentació i ateses les propostes de les entitats.

Lamentem també que la convocatòria s’allargui i que es perdi gairebé un any sense poder contractar (ACOL 2023 acaba al desembre 2024 i ACOL 2025 no comença fins a desembre de 2025).

Tot l’anteriorment exposat té conseqüències en la representativitat del teixit social de Catalunya però també en l’ocupabilitat de les persones en situació de vulnerabilitat (menys interès d’entitats amb major estructura, menys ACOLs, menys opcions per a persones vinculades a entitats i col·lectius de base, menys opcions d’inserció laboral a través de la xarxa informal de veïnes o xarxes comunitàries), que corren el risc de quedar fora d’aquesta convocatòria.

Entitats signants / Entidades firmantes:

Altaveu Jove L’H

Asociación KerasButi

Asociación Mujeres unidas entre tierras (MUET)

Asociación de vecinas y vecinos de La Florida, L’Hospitalet de Llobregat

Asociación de vecinas y vecinos de Sant Pere, Terrassa

Asociación de mujeres racializadas y afrodescendientes (AMRA)

Coordinadora Obrim Fronteres

Girona Acull 

Institut de les Desigualtats, Terrassa 

LaFundició

Sindillar/Sindihogar

Social Project 4.0 

Unitat contra el feixisme i el racisme del Garraf

Unió d’entitats de La Marina

Associació pel desenvolupament del riu senegal

Cubelles Acull

Dones Artesanes del Garraf

Divertus, SCCL

Igualad’Acull

Reus Refugi

Premià Acull

Mataró Acull

Sarrià Sant Gervasi Refugi

Cuidem amb cor

Menjador ca la rosa sccl

Rizoma Fulles i Arrels, SCCL

Calala Fondo Mujeres

Honducat

Associació Més Que Cures

Transductores

La Natural Coopmunicació SCCL

PAH GIRONÈS

GER, entitat cultural i esportiva

Ateneu Vilanoví

Efecte Mosquit Coop Sccl

Associació ECCIT

ASSEMBLEA PELS DRETS SOCIALS DEL GARRAF

Garraf per la República

Pla de desenvolupament comunitari del Poble-sec

Associació Bocamolla

Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo

ENSO SCCL

GRACER COOP SCCL

PROLLEMA, ensenyant llengua materna

Impuls Cooperatiu de Sants

Associació sociocultural La Muga

Alguimia social SCCL

Top Manta

FEMPOBLE

Badalona Acull

Divertus, SCCL

UCFR Cat

Asociación Acción social, salud, maternidad e infancia

3 Responses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *